Toerlezjoere

Siergrassen

Heel veel mensen denken bij het woord "grassen" natuurlijk aan een gazon. Maar siergrassen is natuurlijk een veel meer omvattend onderwerp.

Sindseen vele jaren is er steeds meer belangstelling naar allerlei soorten siergrassen. Vooral tuinarchitecten passen deze vaste planten meer en meer toe in de ontwerpen van hun tuinen. En waarom nu. Daar zijn verschillende redenen voor.

Veel soorten grassen zijn zeer geschikt om grote vakken uit te vullen. Je ziet ze steeds meer op industrieterreinen of bij grote gebouwen waar echt door deze beplanting lijkt dat de tuinen daaromheen nog veel groter zijn. Combinaties van lagere en hogere grassen geven hele mooie effecten. Zelfs in de herfst en de winter door, als de planten beginnen te verdorren kun je fascinerende bewegingen van de hogere grassoorten waarnemen. Ook gaat hier een zekere rust vanuit. Een bijkomend groot voordeel is het onderhoud, want dat is heel erg beperkt is. Een keer maaien in het voorjaar en dat is het. Maar dit alles geldt natuurlijk ook voor kleinere tuinen. Weliswaar hoeven de vakken daar niet zo groot te zijn, want dat is natuurlijk afhankelijk van de grootte van tuin. Als solitair planten zijn er dan ook "machtige" variëteiten bijvoorbeeld bij de Miscanthus, Molinia,  Panicum en vele andere soorten.

Zeker weer een extra reden om toch eens naar Gilze te komen om al die vele (wel 300 soorten) mooie grassen te bekijken. En als u speciaal voor die grassen wilt komen, misschien wel het grootste assortiment in Nederland, adviseren wij toch wel na de maand juni te komen, want vanaf die tijd beginnen de meeste soorten toch pas hun echte sierwaarde te tonen.