Toerlezjoere

Historie

Vaste Planten tuin: "Den Overkaent"
Kort verhaal van het ontstaan van deze tuin. Henk Goeijers, ik zelf dus, heb ruim 42 jaar bij een vrij grote vaste planten kwekerij hier in Gilze gewerkt (nu lekker met pensioen).
Mijn werkzaamheden waren daar, in- en verkoop, organisatie van transport en verdere administratieve zaken.
Dit gebeurde op internationaal niveau. Europa, maar ook Amerika, Canada en Japan.
Daarom hoorde ook het bezoeken van die landen tot mijn taken en daar ben ik natuurlijk ook heel erg blij mee omdat mijn klanten ook de ontwikkeling naar vele nieuwe soorten vaste planten erg boeiend vonden.

Omdat je op de meeste kwekerijen de planten maar een tot twee jaar ziet groeien en dus niet helemaal tot volle wasdom ziet komen, was het zoeken naar de juiste oplossing en bijna niet anders te vinden dan ze zelf op te gaan zetten en ze gewoon een jaar of vier, vijf lekker te laten doorgroeien. Want dan zie je bij vele soorten vaste planten eigenlijk pas goed hoe ze uiteindelijk groeien en bloeien. 
En dit geld natuurlijk helemaal voor de nieuwere soorten waarvan je de habitat niet kent.
 
Toen zei ik zo tegen Wies, mijn vrouw, ik zou best eens een stukje land willen hebben om dus  vaste planten uit te zien groeien naar hun volwassen stadium.

Zoeken, vragen ect. En toen kwamen we dus op een gegeven moment aan een stukje grond van  ongeveer 8.000 m2, net aan de buitenkant van Gilze. Zelf woonde we midden in het centrum van  Gilze. We kochten het stuk grond in December 1994. Voorheen is het veel  jaren lang een maisveld  geweest. Maar om nu te zeggen "zo gaan we het inrichten", nee, we hadden er op dat moment nog  geen idee van hoe wat we er mee aan moesten.

Eerst maar eens een jaar in het 'gras' en dan komt het vanzelf wel. En inderdaad, we begonnen eens wat op papier te tekenen, daar water, daar gras, een sloot, een  tuinhuisje, en veel planten en veel verschillende planten. Dus niet alleen dat moet mooi worden, maar we willen weten hoe de planten groeien en bloeien. Veel nieuwe soorten, dus de namen  moeten er wel bij, want anders weten we volgende week niet meer wat we hebben geplant. Van het  een kwam het ander.

Eerst de vijvers, waterlopen, beregening en stroom. En dan gaat het op een gegeven moment  gewoon vanzelf. Het kost alleen wat tijd, wat tijd, heel veel tijd. Alle vrije tijd.  

De tuin krijgt een beetje vorm, de planten beginnen te groeien en het begint ergens op te lijken.  Dan komt er tegenover "de tuin" aan de andere kant van de straat, een huis te koop, en ja hoor we  slagen erin het onze in het centrum te verkopen en Strijp 32 te kopen. Het op en neer rijden elke  avond, zaterdag en zondag is achter de rug, we hoeven alleen nog maar naar "Den Overkaent".