Toerlezjoere

Assortiment

Onder het hoofdstuk "historie" staat al beschreven hoe en waarom "Den Overkaent" eigenlijk is  ontstaan.
Het assortiment VASTE PLANTEN komt op de eerste plaats. De rest is ‘opvulling’. Maar die  opvulling is toch ook wel erg belangrijk om het er gewoon mooi uit te laten zien. Dus dan moet er toch eerst maar een "groene" omheining komen, ongeveer 250 strekkende meter  beukenhaag en 80 meter mooie kerstbomen(die zijn in het najaar van 2014 gerooid en dat geeft nu een mooi uitzicht op het ''Water aan de Warande''). Bomen en struiken, want die plant je altijd vóórdat de vaste planten er in gaan.

En dan komen ze dus, veel, veel soorten en variëteiten vaste planten, van de kwekerij waar ik werkte, maar die  hebben ook niet alles, dus bij bekende collega kwekers ook nog een hele partij andere soorten.  Planten, planten, planten en dan, tussendoor ook nog dat wieden, wieden en nog eens wieden, want dat blijft komen dat onkruid.

In eerste instantie veel planten die we uiteraard mooi vinden en die we willen zien groeien. Dus een basis assortiment die je ook in andere tuinen in Nederland ziet, maar waar zie je; 600  verschillende soorten Hosta, 200 soorten Hemerocallis(daglelie) en wat zitten daar mooie bij.

Geraniums in 40/50 variëteiten. Siergrassen zijn hier ook rijkelijk vertegenwoordigd. Wel 3 tot 4 honderd soorten.

Maar ook verschillende Acer soorten vinden wij ontzettend mooi, die staan er dus ook best een aantal variëteiten.
En heel veel andere soorten en variëteiten vaste planten waaronder ook de "Nederlandse  Collectie" van HEUCHERA, ongeveer 180 variëteiten.

In totaal staan er zeker wel 1500 soorten/variëteiten en dat breidt steeds maar uit. Ons streven  is; de Nederlandse particuliere tuin met de meeste verschillende soorten VASTE PLANTEN.

Omdat ik dus "lekker" vanuit  mijn vak via de kwekerij met heel veel mensen, nationaal en  internationaal, in contact kwam, kan ik met enige moeite nogal aan heel wat planten komen. Vooral  in nieuwe soorten zijn wij erg geïnteresseerd en functioneert onze tuin voor veel soorten dus ook  als een echte proeftuin. 

Hier is dus echt iets te zien wat in vele andere tuinen niet het geval is. Lees daarom ook het hoofdstuk "BELEVING".